Nieuws uit Frankrijk

De 5 leukste bestemmingen in Zuid-Frankrijk 

Lees het artikel hier.

4 opties om te logeren bij Belgen in Frankrijk.

Lees het artikel hier.

Update Covid-19 - Belangrijke informatie bij afreis naar Frankrijk (juli 2021)

Goed nieuws! De strenge maatregelen werden terug versoepeld waardoor naar Frankrijk op vakantie gaan voor gezinnen terug eenvoudiger wordt.


De maatregel waarbij men over een 'Sanitaire Pass' moet beschikken om in Frankrijk op restaurant en naar musea te gaan worden voor de jongeren tussen 12 en 17 jaar oud werd opgeschort tot eind augustus.

In de praktijk wil dit dus zeggen dat u wel over een Corona certificaat moet beschikken om Frankrijk binnen te komen (zie onderstaande informatie), maar de rest van uw vakantie hoeft u geen tetsen meer te ondergaan. (mensen die gevaccineerd zijn zijn deze maatregelen niet van toepassing, zij zijn vrijgesteld).

De informatie in detail vindt u op onderstaande websites:

https://www.gouvernement.fr/info-coronavirus/pass-sanitaire

Gezien de maatregelen nog steeds wijzigen i.v.m. de Corona crisis willen we u hierbij nog informeren over de laatste maatregelen bij vertrek en terugkeer.

Het coronacertificaat


Hoe vraag je zo'n certificaat aan?

 • Via een QR-code op je smartphone via de gratis CovidSafeBE-app (beschikbaar voor iOS en Android) en op Covidsafe.be
 • En/of via een papieren document dat je 24/7 telefonisch kan aanvragen op het nummer 078/78.78.50 voor Vlaanderen en 02/214.19.19 voor Brussel.

Er zijn drie types:

 • Gevaccineerd = een vaccinatiecertificaat: je bent volledig gevaccineerd (opgelet! vaak is er een wachtperiode na de dag van volledige vaccinatie). Geldigheid: 1 jaar vanaf vaccinatie;
 • Getest = een testcertificaat: wanneer je een negatieve PCR-test kan voorleggen. Deze test is 72 uur geldig vanaf afname, maar denk eraan dat de analyse ook tijd kost. In de praktijk zal je certificaat dus nog 24 à 48 uur geldig zijn.
 • Genezen = een herstelcertificaat: als je de afgelopen 6 maanden een positieve test had. Dit blijft gelden vanaf de 11e dag na je positieve test tot 180 dagen erna.

Wat met kinderen?

 • Voor Frankrijk heb je vanaf 11 jaar zo'n certificaat nodig.
 • Via mijngezondheid.be kan je dit koppelen aan het kids-ID van je kind (jonger dan 12) of hun e-ID (vanaf 12 jaar).

Wat bij terugkeer naar België?

  • Wie vanaf 1 juli terugkeert uit een groene of oranje zone moet niet in quarantaine en zich niet laten testen. 
  • Wie vanaf 1 juli terugkeert uit een rode zone moet niet in quarantaine als je een coronacertificaat kan voorleggen. Let op: je moet wel een nieuw testcertificaat van maximaal 72 uur oud voorleggen als je geen vaccinatiecertificaat (minstens 2 weken volledig gevaccineerd) of een herstelcertificaat hebt. Kinderen tot 12 jaar hoeven geen PCR-test bij terugkeer
 • Stel dat er ergens een plotse uitbraak van een nieuwe variant plaatsvindt, kan er uiteraard wel nog worden ingegrepen, dat spreekt voor zich.

Updates vind je ook steeds terug op de volgende websites of via de nieuwssites:

https://www.info-coronavirus.be/nl/

ReOpen EU-website

de website van de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken

We wensen ondanks de strengere maatregelen toch een heel fijne, deugddoende vakantie toe! 

Update Covid-19 - Annuleren omwille quarantaine-maatregelen (zomer 2020)

Momenteel is Frankrijk een van de veiligste bestemmingen om naartoe te reizen, mede dankzij hun zeer strenge lockdown-regels die er toegepast werden. In veel regio's (buiten de grote steden) zijn er bijna geen uitbraken geweest en waren er in het algemeen veel minder besmettingen dan bij ons. Een vakantie met eigen wagen en eigen woning is een van de veiligste manieren om op vakantie te gaan. 

Er werden ook strenge schoonmaak-protocollen aan de poetsdiensten gegeven om de woning nog grondige te poetsen en te ontsmetten. Daar hoeft u zich geen zorgen om te maken.

Er zullen misschien maatregelen terug geschroefd worden om de nieuwe uitbraken te beperken. Laat ons hopen dat de grenzen open blijven en reizen naar Frankrijk mogelijk blijven. 

Als zou blijken dat uw afreis toch niet mogelijk zou zijn door nieuwe quarantaine-maatregelen of doordat er toch een zone rood zou worden verklaard, gelden onze speciale 'Corona-annulatievoorwaarden' die we ook in mei en juni gehanteerd hebben, nl.

 • ofwel kosteloos omboeken naar 2021
 • ofwel een terugbetaling mits administratieve kost (10% op de huursom maar begrensd op €200)

Er wordt per dossier bekeken wat het meest gewenst is.  

Update Covid-19 - De Belgische grenzen gaan weer open vanaf 15 juni! (3 juni 2020)

Op de persconferentie van de Veiligheidsraad werd zopas bevestigd dat ons land de grenzen weer opent vanaf 15 juni. Eerder had Frankrijk aangekondigd hetzelfde te doen, voor zover de cijfers dit natuurlijk toelaten.

Het lijkt er met andere woorden heel erg op dat we deze zomer naar Frankrijk mogen vertrekken!

Nog op zoek naar een vakantiewoning voor deze zomer? Bekijk dan zeker ons aanbod!

Fijne vakantie iedereen!


Update Covid-19 - neem een vrijblijvende optie zonder voorschot! (21 mei 2020)

Stilaan mogen we met z'n allen weer een béétje uit ons kot en beginnen we weer te dromen van vakantie.

Wil je graag een vakantiewoning boeken, maar wacht je liever toch even af tot de overheden groen licht geven en reizen zeker veilig kan? Geen probleem!

We geven je graag een optie op het huis van je dromen. Vrijblijvend en kosteloos. Zodra we zeker weten dat reizen naar Zuid-Frankrijk weer toegelaten zijn, maken we jouw contract op en betaal je het voorschot. 

Zorg goed voor jezelf en je bubbel!

Hartelijke groeten,

Els & Nathalie 

Autoroute

Op een originele manier naar het zuiden reizen met BlaBlaCar ... (mei 2017)

Soms gebeurt het dat er reisgezellen achter komen en je pas later komen vervoegen in je vakantiewoning (studenten, ...). Een optie is de TGV of een vlucht maar als dit niet uitkomt is er nog een leuk alternatief: Bla Bla Car.

Het is een vorm van carpoolen die met een handige app kan afgesproken worden: particulieren die een plaats over hebben plaatsen dit online en je kan op zoek met wie je wil mee rijden aan kostprijs. Een leuke en voordelige manier om naar het zuiden te reizen. 

https://www.nl.blablacar.be/

Blablacar


Eco-vignet in Franse steden (maart 2017)

Sinds 16 januari is een eco-vignet verplicht om met de wagen Parijs en andere steden te kunnen binnenrijden.

De ingestelde milieuzones worden in Frankrijk “zones met beperkt verkeer” (Zones à circulation restreinte, afgekort ZCR) genoemd. Alleen wagens met een Crit’Air vignet mogen in deze zones rijden. Het ecovignet maakt onderscheid tussen 6 verschillende categorieën.

De gemeentes bepalen zelf welke Crit’Air categorieën in hun zones met beperkt verkeer mogen rijden en vermelden deze categorieën op het verkeersbord aan het begin van de zone met beperkt verkeer. Het verkeersbord zal ook tonen tussen welke uren alleen voertuigen met een Crit’Air ecovignet in de zone mogen rijden.

De milieuzone in Parijs omvat de hele stadskern.  Alleen het gebied binnen de Parijse ring = de périphérique behoort dus tot de milieuzone waarvoor je het eco-vignet nodig hebt.

Waar vind je het eco-vignet?

Je dient het eco-vignet vooraf aan te vragen via deze link: http://www.certificat-air.gouv.fr/ . Auto's die 100% elektrisch rijden, hoeven hier niet voor te betalen, alle andere voertuigen wel.

De precieze prijs van het eco-vignet voor jouw wagen kan je hier bepalen: http://www.certificat-air.gouv.fr/simulation

Indien je in het centrum van Parijs of het centrum van een andere stad met een CZR zónder eco-vignet rijdt, krijg je een geldboete. Voor de meeste personenwagens bedraagt het eco-vignet slechts enkele euros, de boete daarentegen is veel hoger.

Laat je dus niet verrassen: bestel vooraf je eco-vignet of neem het openbaar vervoer als je het prachtige centrum van Parijs of een andere Franse stad wil bezoeken.

Eco-vignet


Bip&Go (juni 2016)


Het télépeage-abonnement is goedkoper geworden en toegankelijker voor toeristen, nl. Bip & Go: Voor €1,60 per maand (+ activeringskost bij aanvang) kunt u van de télépeage dienst gebruik maken (en u betaalt enkel voor de maand dat u in Frankrijk gereisd hebt).

LET OP: Enkel voor wagens met een max. hoogte van 2m00, anders komt men in een hoger tarief. (let op met dakkoffers!). De Bip&Go pass is een badge die u vastmaakt aan de voorruit van uw voertuig. Wanneer u een tolpoort passeert, op een ‘Liber-t’ doorgang (aangeduid met een oranje letter t), wordt de badge automatisch gedetecteerd en hoeft u niet eens te stoppen. (dankzij de ‘t’-doorgangen, is er geen ticket of creditcard meer nodig en hoeft u niet meer te stoppen en minder file). U krijgt een elektronische factuur, die het detail vermeldt van uw trajecten op de autosnelwegen en uw gebruik van parkings. U kunt de aanvraag online doen op www.bipandgo.com (u ontvangt dan de badge per post).

(Let op met dakkoffers: Sommige poortjes zijn gereserveerd voor voertuigen van categorie 1 en de hoogte is gelimiteerd tot 2 meter. Ze zijn aangeduid met het woord “Réservé” en bevinden zich altijd aan de linkerkant. Voertuigen die hoger zijn dan 2 meter dienen een andere strook te nemen met daarboven een oranje t )

logo-liber-t


Verkeersdrukte (mei 2016)

U kan de huidige verkeerscondities en de voorspellingen raadplegen op: 

 http://www.autoroutes.fr/fr/previsions-de-trafic.htm

Let op: u dient als automobilist ook een alcoholtest, een veiligheidshesje en een gevarendriehoek in de wagen bij te hebben. U vindt meer info op de webstite van ANWB onder deze link

Autoroute