Nieuws uit Frankrijk

Op een originele manier naar het zuiden reizen met BlaBlaCar ... (mei 2017)

Soms gebeurt het dat er reisgezellen achter komen en je pas later komen vervoegen in je vakantiewoning (studenten, ...). Een optie is de TGV of een vlucht maar als dit niet uitkomt is er nog een leuk alternatief: Bla Bla Car.

Het is een vorm van carpoolen die met een handige app kan afgesproken worden: particulieren die een plaats over hebben plaatsen dit online en je kan op zoek met wie je wil mee rijden aan kostprijs. Een leuke en voordelige manier om naar het zuiden te reizen. 

https://www.nl.blablacar.be/

Blablacar


Eco-vignet in Franse steden (maart 2017)

Sinds 16 januari is een eco-vignet verplicht om met de wagen Parijs en andere steden te kunnen binnenrijden.

De ingestelde milieuzones worden in Frankrijk “zones met beperkt verkeer” (Zones à circulation restreinte, afgekort ZCR) genoemd. Alleen wagens met een Crit’Air vignet mogen in deze zones rijden. Het ecovignet maakt onderscheid tussen 6 verschillende categorieën.

De gemeentes bepalen zelf welke Crit’Air categorieën in hun zones met beperkt verkeer mogen rijden en vermelden deze categorieën op het verkeersbord aan het begin van de zone met beperkt verkeer. Het verkeersbord zal ook tonen tussen welke uren alleen voertuigen met een Crit’Air ecovignet in de zone mogen rijden.

De milieuzone in Parijs omvat de hele stadskern.  Alleen het gebied binnen de Parijse ring = de périphérique behoort dus tot de milieuzone waarvoor je het eco-vignet nodig hebt.

Waar vind je het eco-vignet?

Je dient het eco-vignet vooraf aan te vragen via deze link: http://www.certificat-air.gouv.fr/ . Auto's die 100% elektrisch rijden, hoeven hier niet voor te betalen, alle andere voertuigen wel.

De precieze prijs van het eco-vignet voor jouw wagen kan je hier bepalen: http://www.certificat-air.gouv.fr/simulation

Indien je in het centrum van Parijs of het centrum van een andere stad met een CZR zónder eco-vignet rijdt, krijg je een geldboete. Voor de meeste personenwagens bedraagt het eco-vignet slechts enkele euros, de boete daarentegen is veel hoger.

Laat je dus niet verrassen: bestel vooraf je eco-vignet of neem het openbaar vervoer als je het prachtige centrum van Parijs of een andere Franse stad wil bezoeken.

Eco-vignet


Bip&Go (juni 2016)


Het télépeage-abonnement is goedkoper geworden en toegankelijker voor toeristen, nl. Bip & Go: Voor €1,60 per maand (+ activeringskost bij aanvang) kunt u van de télépeage dienst gebruik maken (en u betaalt enkel voor de maand dat u in Frankrijk gereisd hebt).

LET OP: Enkel voor wagens met een max. hoogte van 2m00, anders komt men in een hoger tarief. (let op met dakkoffers!). De Bip&Go pass is een badge die u vastmaakt aan de voorruit van uw voertuig. Wanneer u een tolpoort passeert, op een ‘Liber-t’ doorgang (aangeduid met een oranje letter t), wordt de badge automatisch gedetecteerd en hoeft u niet eens te stoppen. (dankzij de ‘t’-doorgangen, is er geen ticket of creditcard meer nodig en hoeft u niet meer te stoppen en minder file). U krijgt een elektronische factuur, die het detail vermeldt van uw trajecten op de autosnelwegen en uw gebruik van parkings. U kunt de aanvraag online doen op www.bipandgo.com (u ontvangt dan de badge per post).

(Let op met dakkoffers: Sommige poortjes zijn gereserveerd voor voertuigen van categorie 1 en de hoogte is gelimiteerd tot 2 meter. Ze zijn aangeduid met het woord “Réservé” en bevinden zich altijd aan de linkerkant. Voertuigen die hoger zijn dan 2 meter dienen een andere strook te nemen met daarboven een oranje t )

logo-liber-t


Verkeersdrukte (mei 2016)

U kan de huidige verkeerscondities en de voorspellingen raadplegen op: 

 http://www.autoroutes.fr/fr/previsions-de-trafic.htm

Let op: u dient als automobilist ook een alcoholtest, een veiligheidshesje en een gevarendriehoek in de wagen bij te hebben. U vindt meer info op de webstite van ANWB onder deze link

Autoroute